Lapozni a könyv sarkainál lehet!

 

 

 

 Határtalanul pályázat összefoglaló

 

Kirándulás Csíkszeredára

 

 

Programozták és tervezték:
Horváth Balázs és Blaske Bence - 2016

 

 

TARTALOM

A meglátogatott iskola és a közös programok
Útinapló
Képgaléria
A pályázat lezárása
Beépülés a tananyagba
Videómontázsok

 

 


 

A meglátogatott iskola épületeKós Károly Szakközépiskola

Közös programok

Vissza a tartalomjegyzékhez...


A kirándulás ideje alatt teljesített programok
2016. október 6.-11.

1.

Elsőként megálltunk a Királyhágón "Erdély nyugati kapujánál", majd következő megállónk Bánffyhunyad volt. A helyi tiszteletes előadása során betekintést nyertünk a város múltjába, a templom történetébe, a környező falvak magyarságának jelenébe.

Érkezés után rögtön elfoglaltuk a szállást, majd sétáltunk a faluban. Megfigyeltük a környék építészetét, amely szinte mindenkinek tetszett.


 

 

2.

Másnap a Tordai-hasadék tájvédelmi körzetet látogattuk meg. Tanári magyarázat alapján megismertük a szoros (egykori barlangrendszer) kialakulásának történetét.

A bányászat, mint ezeréves mesterség, kialakulása és múltja Székelyföldön volt a fő témánk. Megnéztük a bányászathoz használat eszközöket helyi idegenvezetéssel. Pár kilométer utazás után megérkeztünk Korondra és betekintést nyertünk a korondi népművészet hagyományába, stílusába, rejtelmeibe és a kerámia előállításának technológiájába.

Csíkszeredai barátaink kis csoportjával leereszkedtünk a Szent Anna tóhoz.


 

 

3.

Gyimesbükkön a történelmi Magyarország legkeletibb zarándokhelyét jártuk be. Megtekintettük a Mikó várat.

Később sportvetélkedő keretében összemérték tudásukat a két iskola tanulói, majd az iskola dísztermében az iskola igazgatója köszöntött bennünket. Beszélt iskolájuk történetéről, hagyományairól, rendezvényeikről és ünnepeikről. Az estet zenés-táncos esemény zárta.


 

4.

Túráztunk egy nagyot a Gyilkos-tónál, ahol megismertük a helyi mondákat. Tanulói kiselőadást tartottunk a tó keletkezéséről és a tóban található fa maradványok sajátosságáról. Megfigyeltük a vidék növény- és állatvilágát. Később elfogyasztottuk ebédünket közösen a Szeredaiakkal.

Gyalogtúra következett Gyimes körül. Előadást tartott egy csíkszeredai tanuló a sziklamászásról, annak szabályairól. Az erdélyi magyar népművészet termékeit is megcsodáltuk a bazársoron.

Meglátogattuk a helyi borvízforrást és a közelében található "papok feredőjét", majd kimásztunk a Nyeregbe.


 

5.

Közösen elültettük a fát, barátságunk szimbólumát. Az ebéd elfogyasztása után megköszöntük vendéglátóink munkáját, vendégszeretetét, és a közeli találkozás reményében búcsút vettünk tőlük.

Fehéregyházán az 1848-as emlékműnél koszorúztunk, megnéztük a múzeumot és a csata színterének makettjét.

A Székelykő színkavalkádjának megtekintése alkonyatkor volt a következő célunk.


 

6.

Kolozsvár az erdélyi magyarság szellemi központja, melyet "Erdély ország fővárosa" néven is emlegetnek. A Mátyás koronázási templom az óváros szívében található, tőle 150 méterre helyezkedik el Mátyás király szülőháza, amelyeket sorban meg kívánunk látogatni. Ez után kerül sor Fadrusz János Mátyás-szobrának megtekintése. A diákokat tanári magyarázat segítette át a korábbi történelmi korszakba. A Bábes-Bolyai egyetem központi épületét is meglátogattuk és szó esett a két Bolyai munkásságáról.

Egy órás városnézésre megálltunk Nagyváradon. Megnéztük a régi Magyar Színházat, a katolikus templomot és a Kanonok sort. Hazafelé beszélgettünk és pihentünk egy nagyot a buszon.


Vissza a tartalomjegyzékhez...

 

Képgaléria
 

 

 
 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

 
 

 

 
 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

 
 

 
 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

 
 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

A pályázat lezárása

A pályázatot az élmények és tanulságok megbeszélésével zártuk. A témanap részeként elkezdtük ennek a bemutatónak az összeállítását. 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

Beépülés a tananyagba

Tanulóink történelemből kaptak érdemjegyeket munkáikra. 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

Az útról készített videómontázsA csíkszeredaiaik látogatása Budapesten 2017-ben

 

Vissza a tartalomjegyzékhez...